A tempada das rapas, que se prolongará ata o mes de agosto, arrincou onte co peche de reses na Valga (Oia), unha cita que congregou por centos de persoas e que volveu reunir aos "loitadores" cos cabalos, que como é tradicional, foron conducidos desde os montes ata o curro, recinto pechado, onde se leva a cabo rapa" e a posterior marcaxe. Cando os cabalos entran ao galope no recinto circular comezan os relinchos, mentres os mozos separan aos poldros dos exemplares adultos para evitar que poidan facerse dano. As dentadas e as patadas son un risco que asumen os "loitadores", perdidos entre unha masa de cabalos salvaxes que, lonxe do seu habitat, intentan abrirse paso.
Un dos momentos máis emocionantes é cando o "loitador" consegue dominar ao cabalo e tumbao sobre o chan para cortarlle as críns e marcalo. A pericia do home e a resistencia do animal manteñen en albas ás bancadas, mentres os pais explican aos seus fillos o que se está vivindo uns metros máis abaixo.
O curro comeza coa saída do sol, coa subida ao monte para localizar e reunir aos cabalos que viven en liberdade. Desde alí baixan ata o recinto, onde se desenvolve rapa. Segundo os responsables de rapa, apacentanse unhas 400 bestas.
Tras o emocionante encontro entre homes e cabalos, "loitadores" e público confundíronse nunha comida popular, onde o principal tema de conversación é rapa. E para completar a xornada, atraccións e boa música.
Vía > Faro de Vigo
0 comentarios:
Postar um comentário