O Caramuxo de Oia proba as teorías de Darwin

. 4 de setembro de 2008

O municipio pontevedrés de Oia converteuse desde onte na capital do caracol de mar grazas á celebración dun congreso internacional sobre o molusco no que 45 expertos, chegados desde Estados Unidos, Rusia, Suecia, Singapura ou Portugal, entre outros países, darán a coñecer os últimos achados ata o vindeiro sábado. 

O escenario elixido é inmellorable, xa que o Hotel Talaso Atlántico -que acolle o simposio- atópase fronte a unha das costas máis importantes para o estudo do molusco, a que discorre entre Baiona e A Guarda. "É unha zona onde atopamos unha gran cantidade de especies de caracois mariños e en abundancia debido a que as rocas son de granito, moi resistentes á ondada, algo que non sucede noutras partes", explica o organizador das conferencias, Emilio Rolán. 

Doutra banda, en Oia desde sempre o caracol de mar, coñecido popularmente como "mincha", ocupou un lugar importante na súa gastronomía, sendo valorado como un marisco máis. Non en balde, recentemente os veciños da parroquia de Pedornes realizaron unha exposición fai poucas semanas para reivindicar o tamén chamado "caramuxo" ou bígaro, acompañada da súa degustación. "Nós preferimos a súa denominación científica, littorinas, porque os nomes populares só fan referencia a só unha especie de caracol mariño", apunta este profesor de xenética da Universidade de Vigo. "Ademais, dependendo do lugar no que se diga, refírense a uns ou a outros", engade Rolán.

O seu estudo evolutivo

Rolán destaca que esta é a primeira vez que o congreso internacional sobre o caracol de mar chega ao noso país, tras viaxar por diferentes estados cada tres anos alcanzando con esta a súa novena edición. A próxima cita será en Rusia. "Optouse por Oia porque esta zona é moi relevante para o estudo evolutivo do caracol de mar e este é o elemento central do congreso deste ano", explica.
E é que estes moluscos habitan no intermareal, é dicir, entre os puntos entre os que oscila as mareas altas e baixas. Esta é unha rexión na que se producen cambios constantes de temperatura e salinidade, polo que as condicións son extremas entre a parte superior e inferior. "Isto provoca que as poboacións que viven neste hábitat tendan a diversificarse e a producir subpoblaciones adaptadas aos dous extremos", indica o profesor Rolán. 

O seu equipo de investigación da Universidade desde 1995, grazas a que o acceso ao seu ecosistema é fácil, estuda na costa entre Baiona e A Guarda ese proceso de especiación polo que as dúas familias, co fin de adaptarse mellor ao medio, van adquirindo características moi distintas. "Ata o momento, o proceso de formación das novas especies non está finalizado", subliña o Rolán, "No entanto, está sendo moi útil para coñecer o proceso evolutivo das especies mariñas", agrega o organizador do encontro.

Vía > Faro de Vigo